Literatuur

Hoogvliegers Letterenboot #1

 • Willem van Zadelhoff

  Willem van Zadelhoff schreef met De nachten van Hofman een roman over een bekende acteur die naar Antwerpen reist om er de hoofdrol te spelen in De meeuw van Tsjechov, maar er steeds minder in slaagt de rol te spelen die hijzelf en zijn omgeving van hem verwachten.
  Toneelhuis-dramaturg Erwin Jans voelt Van Zadelhoff erover aan de tand.

 • P.F. Thomése

  P.F. Thomése vertelt over zijn roman De onderwaterzwemmer, een boek over de onherstelbaarheid van verlies en de schuld daarover. En over redding, die komt wanneer je haar niet verwacht, maar die, onder water, steeds met je is meegezwommen.
  Ruth Joos gaat met de auteur in gesprek.

 • Jamal Ouariachi

  Jamal Ouariachi wordt geïnterviewd naar aanleiding van zijn nieuwe, vuistdikke roman Een honger. Daarin krijgt pyschologiestudente Aurélie Lindeboom de schrik van haar leven als haar geliefde volkomen onverwacht gearresteerd wordt op verdenking van kindermisbruik. Maar het boek gaat ook over veel meer dan dat.
  Roderik Six gaat in gesprek met Ouariachi.

 • Adriaan van Dis & Mark Schaevers

  Libris Literatuurprijs-winnaar Adriaan van Dis en Gouden Boekenuil-winnaar Mark Schaevers spreken elkaar over hun prijswinnende boeken: Ik kom terug en Orgelman. In Ik kom terug doet een moeder aan haar zoon, een romanschrijver, aarzelend enkele ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en oorlog. Orgelman verhaalt de wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum, die niettemin een halve eeuw later tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw wordt gerekend. 

 • Yves Petry

  Yves Petry leverde met Liefde bij wijze van spreken een spraakmakende roman af. Alex Jespers, auteur van een weergaloze succesroman maar inmiddels op zijn retour, beseft dat het niet zal meevallen om uit te leggen hoe hij meer dan twintig jaar geleden verzeild raakte in een driehoeksverhouding met Jasper en Kristien Fielinckx – een broer en een zus die als tieners hun ouders bij een auto-ongeluk hebben verloren. Als die geschiedenis over liefde ging, waarover gaat de liefde dan? Nog moeilijker zal het zijn om te achterhalen wat de betrekkingen tussen hen drieën daarna zo grondig deed ontsporen. Friedl’ Lesage interviewt en presenteert.

 • De Grote Vakantie (Thé Lau)


  Gustaaf Peek, Ilja Leonard Pfeijffer, Dimitri Verhulst
  en Tommy Wieringa, de trawanten met wie Thé Lau in maart 2015 nog door Vlaanderen en Nederland tourde tijdens The Pursuit of Happiness, stellen De grote vakantie voor, het postume boek van Thé Lau. Daarin draait alles om afscheid nemen, op vele manieren, telkens in een andere vorm. Redacteur Jasper Henderson modereert. Aansluitend bij de presentatie volgt een verfijnde receptie.